Rabu, 25 Februari 2009

Menghilangkan Rasa Pahit Daun Betik

| Rabu, 25 Februari 2009
Daun betik ni salah satu ramuan penting yang perlu ader kalau anda nak buat botok-botok. Botok-botok ni sejenis masakan yang dibungkus dengan daun pisang yang kemudiannya dikukus. Dalam tu ada pelbagai jenis ulam-ulaman dan ikan yang dimasak bersama rempah. Bagi yang suka makan ulam-ulaman, mungkin anda kata ianya sedap. :)

Ooohh, tapi saya bukan nak sentuh pasal botok-botok. Sebaliknya pasal daun betik. Seperti yang anda tahu, daun betik ni pahit rasanyer, kan? Lebih-lebih lagi kalau anda memakannya macam gitu jer!


gambar daun betik

daun betik - ms.wikipedia.org



Atas sebab itulah saya nak kongsikan satu petua menghilangkan rasa pahit tu kat sini. Caranya mudah saja. Ketika anda merebus daun betik, campurkan sekali dengan daun senduduk.


gambar daun senduduk putih

daun senduduk - melur.com



Itu saja. Mudah, kan?


Selamat Mencuba!

Related Posts

Tiada ulasan:

Catat Ulasan