Sabtu, 9 Mei 2009

Petua Agar Biji Cili Mudah Hancur

| Sabtu, 9 Mei 2009
Bagi anda yang gemar dan selalu memasak, saya ingin berkongsi satu petua mudah untuk menghancurkan biji cili. Maklumlah, biji cili ni memang sukar nak hancur. Lebih-lebih lagi kalau anda gemarkan masakan pedas. Mesti suka bubuh banyak cili, kan? Kalau anda berniaga dalam bidang masakan, lagilah leceh kalau nak hancurkan semua biji cili tuh. Adusss...


gambar cili merah @ hidup

Gambar hiasan - Nestle Malaysia




Lepas ini, kalau anda nak mengisar cili, apakata cuba praktikkan kaedah di bawah;


1. Ambil 2 sudu minyak kelapa dan masukkan ke dalam mesin pengisar anda.

2. Kemudian barulah anda kisar cili tadi seperti biasa.


Dengan cara ini biji cili tu akan hancur semuanya.


Selamat Mencuba!



p.s: Sempena Hari Ibu ni, saya mengambil kesempatan mengucapkan "Selamat Hari Ibu" kepada ibu saya dan juga seluruh kaum ibu sekalian. Pengorbanan seorang ibu memang takkan dapat dibalas walau dengan apa cara jua sekalipun.

p.p.s: Tanpa ibu, siapalah kita. Tak gitu?

Related Posts

Tiada ulasan:

Catat Ulasan