Khamis, 11 Februari 2010

4 Khasiat Pucuk Betik

| Khamis, 11 Februari 2010
Sebelum ini, saya pernah menyatakan yang buah betik mampu menghancurkan lemak pada tubuh jika anda memakannya setiap hari. Jika anda sudah terlupa, boleh rujuk semula di SINI. Untuk makluman anda, amalan memakan buah betik juga dapat mengekalkan kehalusan kulit serta membantu wajah anda sentiasa kelihatan awet muda.


buah betik



Baiklah, itu cerita mengenai buah betik. Kini, saya nak beralih kepada pucuk betik pula. Khasiat pucuk betik pun tak kurang hebatnya. Ia dikatakan mampu;

- Mengatasi sakit migrain.

- Merendahkan tahap kolestrol dalam darah.

- Menurunkan tekanan darah tinggi.

- Melangsingkan badan.



Terdapat 2 cara untuk anda memanfaatkan khasiat pucuk betik:


1. Memakan pucuk betik atau daunnya yang masih muda yang telah direbus.


ATAUPUN


2. Anda minum air rebusan pucuk betik dan daun muda tadi sebanyak 1 atau 2 gelas sehari.


Namun begitu, memang diakui yang daun betik ni rasanya agak pahit. Tapi saya harap anda dapat menahan kepahitannya jika benar-benar mahu menikmati khasiatnya.


Moga anda dapat memanfaatkan pucuk betik sebaik mungkin yea!


p.s: Oh, ya. Sebelum telupa, saya pernah menulis tentang cara menghilangkan rasa pahit daun betik. Anda boleh rujuk semula di SINI.

Related Posts

Tiada ulasan:

Catat Ulasan