Satu lagi masalah yang sering dihadapi semasa bulan puasa adalah keracunan makanan. Biasanya anda yang sering berbuka atau bersahur di luar lebih berisiko tinggi mengalaminya. Sebabnya, anda tentu sukar nak pastikan tahap kebersihan sebenar sesuatu gerai ataupun restoran.
3. Keracunan Makanan
Masalah ini biasanya terjadi sama ada anda telah memakan makanan yang tercemar dan dihinggapi oleh bakteria, protozoa, virus, bahan kimia, racun serangga dan racun dari kulat. Anda akan merasai kesannya dalam tempoh 48 jam. Di mana anda akan mengalami kehilangan air dalam badan atau keracunan saraf. Jika hal ini sampai ke tahap serius, ia boleh membawa maut tau.
Tanda-tanda yang anda mengalami keracunan makanan adalah:
1. Mengalami gangguan di bahagian perut.
2. Cirit-birit.
3. Rasa mual.
4. Muntah-muntah.
5. Pening kepala.
Sebagai langkah mengelakkan masalah ini, anda perlulah:
1. Memilih tempat makan yang diyakini tahap kebersihannya.
2. Membeli juadah daripada peniaga yang sentiasa menutup makanan yang dijual.
Gambar tudung saji - Galeri produk penjara
3. Sentiasa memeriksa makanan yang dimakan agar bebas daripada kulat.
4. Memasak sendiri juadah berbuka di rumah.
5. Pastikan dapur dan peralatan memasak anda dicuci bersih sebelum digunakan.
6. Cuci segala bahan mentah seperti buah-buahan dan sayur-sayuran sebelum digunakan.
7. Tangan anda juga mestilah dicuci dengan bersih sebelum menyediakan dan menyajikan sesuatu hidangan.
8. Jika anda ingin memanaskan semula makanan dan lauk-pauk, panaskanlah dengan sempurna.
9. Tutuplah makanan agar tak dihinggapi lalat dan terdedah kepada habuk atau kuman.
Begitulah serba-sedikit info yang perlu anda ketahui bagi mengelakkan keracunan makanan. Pada artikel seterusnya, saya akan sambung dengan masalah popular di bulan puasa yang terakhir iaitu sembelit. Jangan lupa sambungannya yer. :p
Tiada ulasan:
Catat Ulasan